HTML

Ezt mondjátok

Adatkelet

Statisztika, adatok, de főképp az értelmük halandóknak

Disclaimer

I review for the O'Reilly Blogger Review Program

Data Bootcamp annotált változat III. - munkára!

2010.05.10. 10:48 soobrosa


Kép: jzlomek

Hal Varian a McKinsey Quarterly-ben osztja meg gondolatait arról, hogy a web milyen kihívások elé állítja a menedzsereket, a szexi adatgeek-ek toposzát pedig a Dataspora publikálta.

A Cartoon Guide to Statistics-et Larry Gonick-nek köszönhetjük, magyarul a Képregényes világtörténet című munkája a legfrissebben hozzáférhető. Darrell Huff (pdf) nem volt statisztikus, de közérthető könyve csak angolul több, mint másfélmillió példányban kelt el.

Számos eszköz kimaradt a felsorolásból, de talán a legérdekesebbeket emeltem ki: az Infobright nyílt forrású adattárházat, a Pentaho nyílt forrású BI eszközt, az 80legs webcrawlert, a Beautiful Soup Python nyelven írt parsert, az R ingyenes statisztikai programcsomagot és a Processing programozási nyelvet.

A bőség zavarában persze nehéz megtalálni a megfelelő kapanyelet, a következő bevezetőket bátran ajánlom mindenkinek: Turkel The Programming Historian-je Python alapokat ad bölcsészeknek, Shiffman Learning Processing címmel írt könyvet, Programming from A to Z kurzusa pedig középhaladó webes szövegbuherátoroknak lehet érdekes. Pete Warden blogja egyszerűen aranybánya a közösségekben turkálóknak, ő PHP-ben nyomul. Nathan Yau Flowing Datá-ja talán a legátfogóbb az inspirációt - és sok tutoriált - adó blogok közül, a Juice Analytics pedig Excel-varázslóknak is mutat újdonságot.

A személyes adataik biztonságáért aggódóknak ajánlom ezt az NSA munkásságáról szóló cikket.

Köszönet a kirowskinak azért, hogy előadhattam a BarCampen, nézzétek is meg jól, mit mondtak a srácok a SuperBrands szemináriumán a közösségi médiáról.

Szólj hozzá!

Címkék: statisztika előadás facebook alkalmazás adat eszköz szociális excel juice barcamp vizualizáció datascraping scraping

A bejegyzés trackback címe:

https://adatkelet.blog.hu/api/trackback/id/tr61987901

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása