HTML

Ezt mondjátok

Adatkelet

Statisztika, adatok, de főképp az értelmük halandóknak

Disclaimer

I review for the O'Reilly Blogger Review Program

Infografika Meetoff

2012.07.27. 14:26 soobrosa

Július 19-én a Dohány utcai Bazaar-ban zajlott az első magyar Infografika Meetoff. Rövid előadásunkban Balázssal a Tableau-val szerzett dashboard prototipizálási tapasztalatunkról beszéltünk az Information is Beautiful verseny kapcsán.

Kicsit polemizáltunk arról, hogy mennyire bulvár a hasonnevű könyv, amelyből a szervezők egy példányt ki is sorsoltak - annak mindenesetre örülünk, hogy magyar nyelven is hozzáférhető.

A versenyben igen hasznos volt a Tableau gyors prototipizálási képessége, a papírra skiccelt dashboard mind az 5 prototípus irányával ki tudtuk próbálni, hogy mennyire releváns válaszokat tudunk alapvető kérdéseinkre adni. Igyekeztünk actionable nézeteket kidolgozni és így sikerült végül valami egészen másra használni a Tableau-t, mint amire készült, egy egészen webes alkalmazásra hajazó vizualizáció lett a végeredmény. Nem tudtuk eldönteni, hogy a rendelkezésre bocsátott adatforrás figyelmetlenségből vagy szándékosan volt hibás és koszos, mindenesetre más forrásokból (Boxofficemojo és Wikipedia) újabb oszlopokkal dúsítottuk. (Kéménybe korommal: emlékeztessük magunkat mindig, hogy akármilyen kis projekten is dolgozunk, igen hasznos lehet valamilyen elsődleges kulcs, amelynek segítségével akár már az adatforrások lezárta után is tudunk még oszlopokat injektálni, joinolni a tábláinkba.) Az alkalmazássá alakítás igazi hekkeléssé fajult, logika került a táblába, és kapcsolóoszlopok miatt az eredetileg körülbelül 700*17-es tábla 33869*41-es lett. Úgy sejtettük, hogy a verseny nyertesei inkább szépek lesznek, mint okosak - ez a sejtésünk be is igazolódott -, mi azonban erőforrás hiányában csak a végén húztunk be egy dizájnert a projektbe, ebben még biztosan javulnunk kell.

Szólj hozzá!

Címkék: 2012 diagram vizualizáció

A bejegyzés trackback címe:

https://adatkelet.blog.hu/api/trackback/id/tr464742265

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása