HTML

Ezt mondjátok

Adatkelet

Statisztika, adatok, de főképp az értelmük halandóknak

Disclaimer

I review for the O'Reilly Blogger Review Program

Daganatos betegségek túlélési aránya

2009.09.09. 09:09 soobrosa

A múlt heti HVG (2009. szeptember 5.) 20. oldalán jelent meg a HVG-ténytárban pár adat és grafikon "Daganatos kórok: nagyobb veszélyben a férfiak?" címmel az Egészségügyi Statisztikai Évkönyv 2007. című kiadvány nyomán.

Alapvetően örülök, hogy a HVG általában igyekszik bennünket, olvasókat, adatokkal kápráztatni, sajnos azonban sokszor nem sikerül konkrétan állítani vagy alátámasztani velük semmit, vagy kicsit hatásvadász módon ábrázolják az adatokat, mint ebben az esetben is: a "Bejelentett rosszindulatú daganatos megbetegedések száma és aránya" diagramm esetén a pár százalékos nemek közötti különbségeket ordenáré tátongó szakadékként jelenítik meg, valahogy így (gyors rekonstrukció).



Ha abszolútértékben ábrázoljuk a számokat, a párszázalékos különbségek nem is olyan rémisztőek.



A szövegben elrejtve megtaláljuk, hogy gond azért van: tízezer férfiből 69-nél, míg tízezer nőből 61-nél találtak daganatos betegséget - a népesség nemek szerinti megoszlása szerint már egészen más a kép, és sajnos nem is változott az elmúlt hat évben.

A témáról eszembe jutott a New York Times nagyszerű infografikája a témában, és a Juice Analytics videótutoriálja arról, hogyan lehet mindezt megvalósítani Excelben. (A módszertan megkérdőjelezhető itt is, hiszen az egy adott évben regisztrált új esetek és az ugyanabban az évben elhaltak számát ábrázolják, ami nem feltétlenül áll szoros kapcsolatban egymással.)

Az Egészségügyi Statisztikai Évkönyv mint közpénzből készülő, közérdekű adatokat tartalmazó kiadvány természetesen ugyanúgy nem férhető hozzá, mint ahogy az MTI hírekért is fizetni kell, node mindegy is, ezt megszoktam már az elmúlt tíz évben. A legutolsó teljes adatkészletet 2004-ből találtam, kicsit kellett persze matekozni, hogy minden rubrikába kerüljön valami, mert részadatok innen-onnan hiányoztak.

Alább a 2004-ben regisztrált új eseteket és az ugyanabban az évben elhaltak számát ábrázoltam.





 

Forrásaim a következő dokumentumok voltak:

(Talán nem is baj, hogy a 2004-es adatokból dolgoztam, mert a KSH Népességstatisztikai főosztálya rámutat arra a "A haláloki statisztika fejlesztése és a változások értékelése" című szüzséjében, hogy 2005-től változott az adatrögzítés módja, ugráltak is kicsit a számok, és arról nem szól a fáma, hogy azóta ez kiegyensúlyozódott-e.)

Szólj hozzá!

Címkék: statisztika halál rák egészség hvg egészségügy adat daganat newyorktimes juice vizualizáció pimpelés

A bejegyzés trackback címe:

https://adatkelet.blog.hu/api/trackback/id/tr231371804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása